Moblin, Maemo vs Android

/, overige/Moblin, Maemo vs Android

Moblin, Maemo vs Android

Moblin en Maemo fuseren tegen Android

Moblin en Maemo fuseren tegen Android

Moblin en Maemo fuseren tegen Android

Intel en Nokia voegen hun platformen voor smartphones en netbooks samen. Linux-varianten Moblin en Maemo worden samen MeeGo, het systeem komt nog dit jaar op de markt.

De samenvoeging moet in het tweede kwartaal van dit jaar rond zijn. MeeGo wordt – net als Intel eerder al deed met Moblin – ondergebracht bij de Linux Foundation. De eerste versie komt in het tweede kwartaal van dit jaar uit. Toestellen met dat besturingssysteem volgen later dit jaar, melden Intel en Nokia. Zij bieden daarmee tegenwicht tegen smartphoneplatform Android van Google, maar ook tegen de iPhone en iPad van Apple.

Half jaar oude alliantie
Dit is de concrete invulling van de vergaande alliantie die de twee bedrijven in juni vorig jaar hebben gesloten. Die samenwerking is gericht op mobiele apparaten met Intels energiezuinige Atom-processor. De twee hebben toen al een gezegd te komen met een uniform Linux-platform voor mobiele apparaten. Dat blijkt nu een samenvoeging van beider besturingssystemen te zijn.

Het nieuwe, gecombineerde besturingssysteem moet dienen voor zowel smartphones als netbooks, tablets en ook netwerk-tv’s en infotainmentelektronica in auto’s. Intel en Nokia gebruiken het door Intel opgezette Moblin als basis voor MeeGo. Daar bovenop draait het ontwikkel- en interfaceraamwerk Qt van Nokia.

Naast Symbian
Nokia benadrukt dat MeeGo niet het einde inluidt voor Symbian. De Finse telefoonmaker stelt tijdens de persconferentie bij het Mobile World Congress dat het nieuwe platform zal bestaan naast Symbian en dat zal complementeren.

Het oude telefoonbesturingssysteem van Nokia wordt nu overgezet naar de Qt-technologie. Die doet straks dienst in Symbian 4. Applicaties die zijn geschreven voor gebruikersinterface-platform Qt kunnen dan op zowel Symbian als MeeGo draaien. Intel en Nokia bieden die apps ook aan in hun app stores; respectievelijk het AppUp Center en de Ovi Store.

Niet alleen Nokia
Naar verwachting komen Nokia en ook andere producenten dit jaar nog met apparaten die het samengevoegde besturingssysteem draaien. Dat is opvallend omdat Nokia daarmee eigen concurrenten uitnodigt.

Intel volgt als chipleverancier al lange tijd een koers waarbij het samenwerkt met meerdere partijen; met Microsoft voor netbooks en tablets, naast het zelf ontwikkelde Moblin waar onder meer elektronicaproducenten Acer en LG voor gaan. Daarnaast werkt Intel ook mee aan netbookbesturingssysteem Chrome OS van Google.  Lees hier verder…

.
.

Ber|Art  Visual Design is een zakelijke Internet service provider c.q. webhoster  die gespecialiseerd is op het gebied van betrouwbare en veilige  kwaliteit hosting en (web) design.

WordPress Hosting en Google SEOBerrie Pelser, Ber|Art Visual Design:
Ber|Art is een zakelijke Internet service provider c.q. webhoster die gespecialiseerd is op het gebied van betrouwbare en veilige kwaliteit hosting, WordPress Hosting en (web) design. De onderneming levert, in nauwe samenwerking met partners, oplossingen aan het MKB op het gebied van SEO, domein, shared, applicatie en e-commerce hosting als mede managed colocated server hosting.

Ber|Art WordPress SEO Domein Magento Typo3 Google VPS Cloud Hosting Design at Ber|Art

Hosting catergoriën: Cloud Computing, Domeinen, Google nieuws, Google seo, Hosting nieuws, Internet, Magento, Overige, Security, seo, Webdesign, Webhosting, WordPress, Social Networks, Forums WordPress Weblogs: WordPress Host, Webwinkel Host, WPMU, European Cloud Computing

Ber|Art  Visual Design is een zakelijke Internet service provider c.q. webhoster  die gespecialiseerd is op het gebied van betrouwbare en veilige  kwaliteit hosting en (web) design.

Door | 2016-11-01T18:07:11+00:00 7 januari 2013|Categorieën: internet, overige|Tags: |

Reacties zijn gesloten.