LinkedIn is een gratis virtueel sociaal netwerk gericht op  professionals.

LinkedIn is een gratis virtueel sociaal netwerk gericht op professionals.

LinkedIn is een gratis virtueel sociaal netwerk gericht op professionals.

1) Wat is het? : LinkedIn (http://www.linkedin.com/) is een gratis virtueel sociaal netwerk gericht op professionals. Gebruikers kunnen er een profiel aanmaken met informatie over hun opleiding en werkervaring. Door middel van “connections” met de profielen van andere LinkedIn gebruikers kunnen zij hun netwerk opbouwen en zichtbaar maken.

Via dat netwerk kun je op de hoogte blijven van de actuele informatie van mensen in jouw netwerk. En via het netwerk van jouw connections kun je in contact komen met anderen, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een nieuwe baan of als je op zoek bent naar referenties voor een externe consultant die je wilt inhuren voor een opdracht. In vergelijking met netwerken als Hyves, Facebook en MySpace onderscheidt LinkedIn zich als het meest zakelijk en gericht op professioneel gebruik.

LinkedIn account van Ber|Art: http://www.linkedin.com/in/berriepelser

2) Wie doet het? : Het LinkedIn netwerk bestaat sinds 2003 en heeft wereldwijd inmiddels meer dan 30 miljoen geregistreerde gebruikers. In Nederland hebben bijna 600.000 mensen een LinkedIn profiel. Het is daarmee in ons land een van de grotere online zakelijke gemeenschappen. Ook het Nederlands (hoger) onderwijs is vertegenwoordigd op LinkedIn. Veel universiteiten en hogescholen onderhouden er bijvoorbeeld een netwerk van alumni.

3) Hoe werkt het? : Een gebruiker maakt een account aan bij LinkedIn en vult dan zijn of haar profiel met informatie over gevolgde opleidingen, werkervaring, functies en specialiteiten. LinkedIn geeft dan op basis van de bedrijven en opleidingen die je in je profiel opgenomen hebt een aantal adviezen met betrekking tot andere LinkedIn gebruikers die je mogelijk kent en die je aan jouw netwerk toe kunt voegen. Daarnaast kun je zelf mensen uitnodigen al connection. Dat kunnen ook mensen zijn die zelf nog geen LinkedIn account hebben. Zij krijgen dan een mail met de uitnodiging om zelf ook een account aan te maken.

Een gebruiker kan er voor kiezen delen van het profiel ook zichtbaar te maken voor niet-LinkedIn gebruikers en ook de zichtbaarheid voor anderen van het eigen netwerk is zelf te bepalen. Naast het systeem van individuele verbindingen kent LinkedIn groepen die door gebruikers zelf aangemaakt kunnen worden. Een voorbeeld van zo’n groep is de SURFspace groep (http://www.linkedin.com/groups?gid=1111167) gericht op “professionals die werken aan innovatie in (hoger) onderwijs en onderzoek”. Een groep maakt niet alleen zichtbaar wie de leden zijn, maar biedt ook de mogelijkheid om discussies op te starten of er tips en nieuwsberichten uit te wisselen.

4) Waarom is het belangrijk? : Netwerken worden in toenemende mate groter en moeilijker bij te houden. Via LinkedIn is het eenvoudiger om jouw netwerk op de hoogte te houden van veranderingen in jouw functie of contactgegevens. Daarnaast biedt LinkedIn de mogelijkheid om een online Curriculum Vitae op te bouwen, compleet met referenties (“recommendations”) door anderen. Je kunt om die referenties vragen, maar je kunt ook anderen aanbevelen. Het is immers niet alleen belangrijk wie jij kent, maar ook wie jou kent.

5) Wat zijn de nadelen? : Als je een groot netwerk hebt dan kan het aantal berichten, verzoeken en notificaties flink oplopen. Je zult dus verstandige keuzes moeten maken met betrekking tot de groepen waar je aan deelneemt en de notificaties die je wilt ontvangen.

Mensen hebben verschillende uitgangspunten voor het opbouwen van hun netwerk. Sommigen zijn selectief en kiezen uitsluitend voor connecties waar ze een goede band mee hebben. Anderen gebruiken het als grote verzameling met mensen waar ze contact mee gehad hebben, zoals dat vroeger met visitekaartjes gebeurde. Dus als je iemand wilt vragen om een introductie bij een van zijn/haar connections, dan kun je er niet altijd zomaar vanuit gaan dat ze elkaar ook echt kennen.

6) Wat zijn de ontwikkelingen / Welke kant gaat het op? : De verschillende online sociale netwerken groeien wereldwijd nog steeds. MySpace.com, een ander wereldwijd sociaal netwerk heeft ongeveer 60 miljoen leden. De netwerken proberen zich van elkaar te onderscheiden door te voorzien in nieuwe functionaliteiten en voorzieningen. Zo is het bij LinkedIn mogelijk om vacatures te plaatsen waarop mensen kunnen reageren via hun referenties.

7) Wat zijn de gevolgen voor het onderwijs? : Het LinkedIn netwerk is een logisch vervolg op de netwerken waar studenten die het hoger onderwijs binnen komen waarschijnlijk al bij aangesloten zijn. Hoewel een sociaal netwerk als Hyves (http://www.hyves.nl/) zeker ook voor zakelijk gebruik functionaliteiten biedt, richt dat zich meer op privé sociale relaties en interacties. Het zichtbare verschil tussen een relatief sober en zakelijk LinkedIn profiel en de vaak heel uitbundig vormgegeven Hyves pagina’s maakt dat redelijk snel zichtbaar.  lees hier meer…

Ber|Art WordPress SEO Domein Magento Typo3 Google VPS Cloud Hosting Design at Ber|Art

Catergoriën: Cloud Computing, Domeinen, Google nieuws, Google seo, Hosting nieuws, Internet,
Magento, Overige, Security, seo, Webdesign, Webhosting, WordPress, Social Networks, Forums

Andere Weblogs: WordPress Host, Webwinkel Host, WPMU, European Cloud Computing

Vergelijkbare berichten: