Kwaliteit Website

/, webhosting/Kwaliteit Website

Kwaliteit Website

Kwaliteit Website

Kwaliteit Website

Kwaliteit Website

De 5 basisprincipes voor kwaliteitsmanagement van websites

De kwaliteit van veel websites in Nederland rammelt. Geen wonder, want een professioneel kwaliteitsmanagement ontbreekt vaak. In dit artikel geef ik uitleg over de 5 basisprincipes om de kwaliteit van je website te toetsen en te verbeteren: vindbaarheid, toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, begrijpelijke content en houdbaarheid.

Wat is kwaliteit?

De kwaliteit van een website kun je uiteraard op allerlei manieren definiëren. Voor commerciële partijen zal de kwaliteit van een website al snel gelijk staan aan de conversie. Als de verkoop online voldoet aan de verwachtingen, dan is de kwaliteit van de website goed.

Als dat niet gebeurt of als het beter kan, wordt geanalyseerd waar kansen blijven liggen en wordt de website op die punten verbeterd. Maar niet alle websites zijn gebaseerd op een verkoopmodel. Organisaties die een website hebben zonder commerciële doelstelling heb ik zelden zien sturen op conversie.

Dit soort organisaties heeft behoefte aan een ander model voor kwaliteitsmanagement (dat overigens ook bruikbaar is voor commerciële organisaties).

De 5 basisprincipes voor kwaliteitsmanagement van websites

 1. Vindbaarheid (SEO). Het meest eenvoudige principe: als je website niet gevonden wordt, dan krijg je ook geen of (te) weinig bezoekers.
 2. Toegankelijkheid (accessibility). Als je website gevonden is, moet deze ook toegankelijk zijn voor de bezoeker, ongeacht de computer of de browser die hij gebruikt en ongeacht eventuele lichamelijke beperkingen.
 3. Gebruiksvriendelijkheid (usability). Als de website gevonden is en toegankelijk is, dan moet de bezoeker makkelijk kunnen vinden wat hij zoekt.
 4. Begrijpelijke content. Als de bezoeker gevonden heeft wat hij zoekt, moet hij de geboden content ook begrijpen en kunnen toepassen.
 5. Houdbaarheid. Houdbaarheid is belangrijk, omdat de website moet kunnen worden doorontwikkeld of makkelijk worden gemigreerd.

Wat is een WebSite?
Een website is een verzameling samenhangende webpagina’s met gegevens, zoals tekst, afbeeldingen of video’s, die opgeslagen worden of in het gebruikte jargon gehost (= letterlijk: ‘geherbergd, onderdak geboden’). De website is vervolgens op een of meerdere webservers gezet en is (meestal) opvraagbaar gemaakt via internet.

Het woorddeel web in website verwijst naar het wereldwijd web en het Engelse site betekent plek. Een website wordt ook wel aangeduid met het Engelstalige leenwoord site, dat in het Nederlands is aanvaard. Tevens bestaan er de Nederlandse woorden weblocatie of webstek voor.

Een webpagina is een document, typisch geschreven in (X)HTML dat vrijwel altijd beschikbaar is via HTTP, een protocol waarmee een webserver communiceert met een client (meestal de webbrowser van een gebruiker).

Een webbrowser vertaalt het HTTP-bericht in bruikbare informatie voor de gebruiker zoals het tonen van een webpagina.

Alle publiek toegankelijke websites worden over het algemeen collectief benoemd als het “wereldwijde web” wat weer een deel van een bepaalde laag van het internet vormt.

Een kerneigenschap van het wereldwijde web vormt de hyperlink, een deel van het concept Hypertext; hiermee kan een gebruiker direct naar een specifieke tekst of andere digitale entiteit springen.

De webpagina’s van een website zijn meestal toegankelijk via een specifieke node (URI). Vaak wordt deze specifieke startnode de hoofdpagina of homepage genoemd. De URI’s van de webpagina’s zijn meestal georganiseerd in een hiërarchie. De hyperlinks tussen de webpagina’s geven echter per gebruiker een andere representatie van de betreffende website.

Belangrijke standaarden rondom het wereldwijde web worden onder andere beheerd en uitgebreid door voorstellen door het World Wide Web Consortium, beter bekend als het W3C. De directeur van het W3C is Tim Berners-Lee, die in 1991 HTML voorstelde, als subset van het complexere SGML als vervolg op de hypertext-achtige uitvoering Gopher (het WWW is daarmee nog steeds geen hypertext-systeem). Naast verschillende andere initiatieven bleek HTML uiteindelijk het succesvolst.

..

Ber|Art Visual Design is een zakelijke Internet service provider c.q. webhoster die gespecialiseerd is op het gebied van betrouwbare en veilige kwaliteit hosting en (web) design.

WordPress Hosting en Google SEOTwitter WordPress SEO HostingLinkedIn WordPress SEO HostingFacebook WordPress SEO HostingRSS Feed WordPress SEO Hosting Berrie Pelser, Ber|Art Visual Design:
Ber|Art is een zakelijke Internet service provider c.q. webhoster die gespecialiseerd is op het gebied van betrouwbare en veilige kwaliteit hosting, WordPress Hosting en (web) design. De onderneming levert, in nauwe samenwerking met partners, oplossingen aan het MKB op het gebied van SEO, domein, shared, applicatie en e-commerce hosting als mede managed colocated server hosting. Ber|Art WordPress SEO Domein Magento Typo3 Google VPS Cloud Hosting Design at Ber|Art

Ber|Art Visual Design is een zakelijke Internet service provider c.q. webhoster die gespecialiseerd is op het gebied van betrouwbare en veilige kwaliteit hosting en (web) design.

..

Door | 2016-11-01T18:07:49+00:00 2 januari 2012|Categorieën: webdesign, webhosting|

Reacties zijn gesloten.