Wat is Google?

/, seo/Wat is Google?

Wat is Google?

Google is een zoekmachine van Google Inc. voor documenten op het World Wide Web

Google is een zoekmachine van Google Inc. voor documenten op het World Wide Web

Wat is Google?

Google
is een zoekmachine van Google Inc. voor documenten op het World Wide Web, gelanceerd in 1998 door twee promovendi aan de Stanford-universiteit, Larry Page en Sergey Brin. Page en Brin hadden twee jaar gewerkt aan een geavanceerde methode voor het vinden van informatie op internet.

Al snel werd Google ‘s werelds populairste zoekmachine. Gebruikers waren tevreden over de zoekresultaten, en over de presentatie ervan: op een rustige pagina, zonder de schreeuwerige advertenties die bij veel andere zoekmachines te zien waren.

De naam is een variant van het woord “googol”. Googol is de aanduiding voor een 1 met honderd nullen. De term weerspiegelt de bedrijfsmissie om alle informatie van de wereld toegankelijk en nuttig te maken. Inmiddels zijn er Google-versies in verschillende talen (zie hieronder bij externe links), waaronder sinds 2003 ook Nederlands.

Hoe werkt Google: De basis van de Google-zoekmachine is een algoritme met de naam PageRank. In essentie wordt de waarde van een pagina bepaald door het aantal malen dat er naar gelinkt wordt vanaf andere internetpagina’s. Elke verwijzing betekent een stem voor een pagina. Google analyseert ook de pagina die de stem uitbrengt. PageRank heeft een schaal van 1 tot 10.

PageRank wordt gebruikt om de resultaten van een zoekopdracht te rangschikken. Een hoge PageRank betekent niet dat de pagina bij alle zoekopdrachten hoog zal scoren.

Algoritme: Google heeft een algoritme om te bepalen welke pagina het eerst in de resultaatlijst wordt genoemd. Belangrijk daarbij is, naast de vraag hoe belangrijk een zoekterm op de pagina is, hoe vaak er naar een pagina gelinkt wordt, vanaf welke pagina’s en met welke tekst.

Omdat veel gebruikers Google gebruiken om pagina’s te vinden, is het voor aanbieders van materiaal nuttig om hoog in Google vermeld te worden. Daarom worden er methoden gebruikt om kunstmatig de ‘pagerank’ van pagina’s op Google te verhogen, bijvoorbeeld door het creëren van ‘fake’ webpagina’s, die slechts dienen om naar andere pagina’s te verwijzen, zodat deze een hogere rang krijgen. Google heeft een aantal malen zijn algoritme aangepast om zo het effect van dergelijke praktijken te verminderen of teniet te doen.

Harde uitspraken die de plaats van een webpagina in de resultatenlijst van een zoekopdracht voorspellen zijn erg moeilijk en vaak twijfelachtig. Het exacte algoritme van Google wordt namelijk door de makers geheim gehouden en is voor buitenstaanders niet altijd even gemakkelijk te begrijpen.

Niemand weet hoe zwaar PageRank doorweegt in het algoritme: zo had op 28 maart 2005 het Wikipedia-artikel over Westerse wereld een pagerank van 5 op 10. Op dezelfde dag had het Wikipedia-artikel over Westerse cultuur een pagerank van 0 op 10. Toch werd de pagina over Westerse cultuur als eerste in de resultatenlijst opgenomen toen via Google met de zoekterm “Westerse wereld” werd gezocht.

De index: Elke zoekopdracht doorzoekt in minder dan een seconde een index die is opgebouwd uit bijna 10 miljard webpagina’s (stand juli 2007). Een groot deel van die pagina’s wordt regelmatig bezocht door de spider van Google, Googlebot genaamd. De spider leest de pagina en slaat de gegevens op in de index. De spider is in staat om hyperlinks te volgen, en kan op die manier een groot deel van het web bezoeken.

Tips:
1. Men kan een zin in Google vinden. Als men bijvoorbeeld het verschil tussen Belgen en Nederlanders wil zien, kun je zoeken op verschillen tussen Nederlanders en Belgen. Maar misschien is het handiger om de zin tussen aanhalingstekens te zetten (” ” ). Google laat dan alleen pagina’s zien waar de woorden “verschillen tussen Belgen en Nederlanders” meteen na elkaar en in deze exacte volgorde te zien zijn.

2. Als men wil weten hoeveel inwoners bijvoorbeeld Parijs heeft, kan men het beste het volgende intypen: “Parijs heeft * inwoners”. De zoekmachine ziet het sterretje als een joker, dus op die plaats kan van alles staan. Maar als iemand op zijn website de volzin “Parijs heeft lelijke inwoners” heeft staan, zal Google die pagina dus ook laten zien. Het kan ook in samenstellingen, bijvoorbeeld: “de snelheid van het licht is * per * “; men vindt dan de snelheid van het licht in meters per seconde maar ook in kilometers per uur.

3. Het is ook mogelijk met de zoekmachine binnen een site te zoeken: je weet dat de info die je zoekt op de betreffende site staat, maar niet wáár. Het kan dan slim zijn om met Google binnen die site te zoeken. Het gaat als volgt: ‘site:’ gevolgd door de naam van die website (overigens werkt dit het best zonder de toevoeging ‘www’). Als men bijvoorbeeld een nieuwsbericht van De Telegraaf over prinses Máxima zoekt, typ dan: maxima site:telegraaf.nl

4. Google heeft ook een ingebouwde rekenmachine. Indien als zoekterm een rekensom (bvb 5 * sqrt(9)) wordt gegeven, komt bovenaan de zoekresultaten het antwoord te staan.

5. Google kan ook als valutacalculator gebruikt worden. Om de koers van de dollar tegen de Euro te vinden kan men typen: 1 dollar in euro. Handig is ook om afkortingen van valuta te maken en gebruiken. Als men in het invoervenster van Google invoert: “ISO 4217” krijgt men een lijst met de afkortingen van verschillende valutamunten.

6. Evenzeer kan men de zoekmachine als een spoorboekje raadplegen. Als men ‘Rotterdam Delft’ invoert, vindt men meteen bij het begin de eerstvolgende trein van Rotterdam naar Delft. Men kan dit gegeven uitbreiden met door in de zoekopdracht een tijd toe te voegen, en het woord ‘vertrek’ of ‘aankomst’ Als men bijvoorbeeld wil weten welke trein men moet nemen op Rotterdam Centraal om rond 15:00 uur in Delft te zijn, typt men dus: (zonder aanhalingstekens): Rotterdam Delft aankomst 15:00.

7. Wanneer men de naam van een voetbalclub, die in een hoogste landelijke divisie speelt, invoert, zal er boven de zoekresultaten de eindstand van de laatstgespeelde wedstrijd staan. Daaronder staat welke club de volgende opponent is.

8. Vanaf woensdag 28 oktober 2009 publiceert Google gratis Google Earth op mobiele telefoons.

Ber|Art heeft 10 jaar ervaring met Google, SEO (Search Engine Optimization) zoekmachine optimalisatie

Ber|Art WordPress SEO Domeinnaam Magento Typo3 Google Cloud Hosting at https://hosting.ber-art.nl

Andere Catergoriën: cloud computing, domeinen, google nieuws, google seo, hosting nieuws, internet,
magento, overige, security, seo, webdesign, webhosting, wordpress

Door | 2016-11-01T18:07:25+00:00 15 augustus 2012|Categorieën: google seo, seo|Tags: , , |

2 Reacties

  1. Egrove Sys 14 september 2012 om 10:55

    Very useful information.Google was launched in 1998 by two PhD students at Stanford University, Larry Page and Sergey Brin.

  2. Python Programmer 10 december 2012 om 13:56

    Nicely explained about Google.The more popular social website for search is Google.Its help in many ways to clarify our doubts.

Reacties zijn gesloten.